Duszona wołowina z warzywami po francusku

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dag wołowiny
20 dag surowego boczku
3 łyżki masła
cebula
30 dag podgrzybków lub pieczarek
20 dag szalotek
marchew
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
sól, pieprz
łyżka przecieru pomidorowego
łyżeczka tymianku
listek laurowy
ziele angielskie
szklanka bulionu wołowego

Mięso i boczek pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, przyrumieniony wyjąć z garnka, dodać drugą łyżkę masła i obsmażyć wołowinę. Dodać posiekaną cebule i podsmażyć. Mięso i cebule wyjąć z garnka, na tłuszczu usmażyć oczyszczone grzyby i szalotki. Wyjąć z garnka, odłożyć. Do rondelka dodać pozostałe masło, pokrojona marchew, posiekany czosnek i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką, smażyć minutę, stale mieszając. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy, tymianek, listek laurowy i ziele. Włożyć boczek, mięso z cebulką, wlać gorący bulion. Przykryć i dusić wolno na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Po godzinie dodać szalotki i grzyby i dusić jeszcze ponad 40 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...