Piernik przekładany: Garguś
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto piernikowe:
- 6 jaj
- szklanka cukru pudru
- 25dag miodu płynnego
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody Delecta
- kostka margaryny
- 1,5 szkl.mąki pszennej
- szklanka mąki żytniej
- paczuszka orzechów
Wkładka:
*4 jabłka
*3/4 szkl.cukru
*25dag mąki pszennej
*łyżeczka sody Delecta
*4 jajka*25 dag bakalii
Masa:
- 30dag masła
- szkl.cukru pudru
- niepełna szklanka śmietany
- cukier waniliowy Delecta
CIASTO
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na koniec wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto podzielić na dwa placki i upiec osobno po ok.30 min.
WKŁADKA
Jabłka obrać, pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wmieszać ubitą pianę z białek. Upiec.
MASA
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE: ciasto piernikowe-masa-wkładka-masa-ciasto piernikowe-polewa