Sernik z kulkami maku

5 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg ser tłusty zmielić 2 razy
  • 0, 50 l kremówka
  • 30 dkg cukru pudru
  • 2 szt budyń waniliowy DELECTA
  • 12 szt jaja
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 szt cukier waniliowy DELECTA
  • 1 duża puszka maku- gotowy
  • 2-3 szt herbatniki–starte
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 3 paczki herbatników– wyłożenie blaszki

Powidła- nimi smarujemy herbatniki i wykładamy dno blaszki 28-40 CM. Białka ubić i dodać połową pudru, kremówkę ubić i dodać drugą połową pudru. Do maku dodać 2 łyżki już ubitej piany, starte herbatniki, cynamon i wymieszać- kulki mają być twardawe i małe bo ładnie wyglądają potem w placku. Do sera dodaj żółtka, budynie, cukry waniliowe,mannę-wymieszać mikserem i dodać resztę ubitych białek, ubitą kremówkę ale mieszać już łopatką–[ delikatnie]. Na posmarowane herbatniki powidłami wleć trochę masy serowej i układać kulki z maku– zaleć je resztą sera.
piec –1 h w kąpieli wodnej.

Pieczenie w kąpieli wodnej: przygotuj większą blaszkę od tej w której masz sernik, wstawić do niej sernik i wleć ciepłej wody do połowy blaszki z serem- i do piekarnika.

file1291567924