Kritsynakia maślane w czekoladzie

2 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

·    Ciasto francuskie 450g
·    Cukier 4 łyżeczki
·    Cynamon mielony 1 łyżeczka
·    Czekolada kuwertura 100g
·    Masło 2 łyżki
·    Rum 1łyżka

Sposób wykonania:

Rozwałkowane na cienki plaster ciasto kroimy na paski grubości 2cm i długości ok. 15cm. Chwytając za końce lekko skręcamy w przeciwnych kierunkach by powstały spiralki. Mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy nasze Kritsynakia. Układamy je w natłuszczonej wysokiej blaszce i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 25 minut by urosły i zarumieniły się. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę z masłem i rumem. Kiedy ciasteczka wystygną polewamy je przestudzoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...