Babeczki czekoladowe z gruszkami
słodkie, kremowe, pyszne…
składniki:
- CIASTO:
- 2 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao naturalnego w proszku
- kilka ( 5-6 ) kropli aromatu rumowego do ciast
- WYPEŁNIENIE:
- 4 małe, twarde gruszki (użyłam Konferencji)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki galaretki z proszku cytrynowej
- KREM:
- 1,5 szkl. mleka
- 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
- 1 czubata łyżka kakao naturalnego
- 1 op. śmietan-fixu
- 1 szkl. śmietany kremówki 30-36%
- dodatkowo: posypka czekoladowa
sposób przygotowania:
CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygniecia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEłNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę – mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.
KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao – dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietanę-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.