Wigilijna zupa rybna

22 listopada 2010, dodał: Yoko-Ono
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 litra wywaru z warzyw

50 dkg suszonych warzyw

50 dkg sprawionego karpia

5 dkg suszonych prawdziwków

3 dkg masła

3 dkg mąki

sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Grzyby umyć, wymoczyć,  zalać wywarem warzywnym, zagotować do miękkości. Ryby oczyścić, dokładnie odfiletować, pokroić w kostkę, zalać wywarem z warzyw i grzybów, gotować 30-40 min. na małym ogniu.

Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem i dodać do zupy. Zagotować i dołożyć pokrojone w paseczki grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z łazankami.

file1290431154