Makaron z krewetkami i pomidorkami
400 gram makaronu (wstążki)
– 200 gram krewetek gotowych do przyrządzenia
– 3 marchewki
– 3 dymki
– 100 gram pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 2 małe papryczki chili
– łyżka posiekanej kolendry
– łodyga trawy cytrynowej
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka cukru
– 3 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz
Marchewki obrać, pokroić w kostkę, dymkę opłukać, pokroić w pierścienie, pomidorki przekroić na pół. Papryczki w cienkie paski, usunąć nasiona. Czosnek obrany pokroić w plasterki, trawę cytrynową drobno posiekać. Krewetki wymieszać z trawa cytrynową, przykryć folia aluminiową na 30 minut i wstawić do lodówki. Makaron ugotować al’dente, odsączyć, odlać 1/4 szklanki wody, rozgrzać olej w woku, wrzucić marchew, smażyć 4 minuty, dodać krewetki wraz z trawą, czosnek, dymkę, smażyć całość około 2 minuty, dodać pomidorki i chili, doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem. Dorzucić makaron, w razie potrzeby podlać wodą, smażyć jeszcze chwilkę, na koniec dodać kolendrę.