Ziemniaczane poduchy

15 listopada 2010, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Ciasto :

  • 30 dag ziemniaków
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ziarenek sezamu

Farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę  i po wystudzeniu dodać do nich miękkie masło, mąkę proszek do pieczenia i sezam. Posolić i szybko zagnieść ciasto.

Mięso dusić  na oleju ok. 20 minut z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Pod koniec duszenia wymieszać z tartą bułką , olejem sojowym i tymiankiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na placek o gr. pół centymetra i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kawałeczku położyć trochę farszu i złożyć ciasto na pół zlepiając krawędzie.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wyłożyć na nim poduszeczki posmarowane olejem. Wstawić do gorącego piekarnika ( 190-200 stopni ) na 15-20 minut.