Placki pieczone faszerowane keczupowe

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 kulka mozzarelli(125g)
  • 4 łyżki keczupu( np. Kotlin pikantny)
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

… czyli inspiracja krwawymi ziemniaczkami Nigelli- szybko i smakowicie

Wybrać taką wielkość ziemniaków, na jakie mamy ochotę i jakie jesteśmy w stanie zjeść:)Liczę jeden na osobę.

Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować skórkę. Ponakłuwać widelcem, wstawić na kratkę do piekarnika( nie trzeba wkładać w folię aluminiową). Piec ok 60 minut w temp. 200-230 stopni. U mnie na mini piekarniczek wystarczyło ustawić 60minut w 210 stopni i były gotowe. Czas zależy od wielkości ziemniaków.

W tym czasie niczym nie trzeba się martwić:) Można zamarynować mięso na grilla i zrobić sałatkę np z koktajlowymi pomidorkami:)Bo ziemniaczki idealnie smakują z grillowanym mięsem i sałatką. Albo moga działać jako samodzielne danie lub przekąska.

Gotowe, miękkie w środku, upieczone ziemniaki kroić ostrożnie wzdłuż na pół i wyciągnąć łyżeczką wnętrza– które należy włożyć do miski, dodać  2- 3 łyżki keczupu, doprawić solą i pieprzem, dusić widelcem aż do powstania jednolitej masy, na koniec dodać pokrojona w kostkę mozzarellę, wymieszać. Faszerować skórki( foremki) ziemniaczane powstałą masą. Zapiekać jeszcze nok. 15 minut. Podawać na ciepło, skórka jest pyszna, a smak ciągnącej się mozzarelli wspaniały.Ja na gotowe ziemniaczki dałam tymianku. Sól i  pieprz w oryginalnym przepisie nie pojawiły się, ale myślę że przyprawy dużo dają:) Oczywiście mozzarelli i keczupu można dać więcej.Danie proste, szybkie i smakowite.

file1289588030