Placki ziemniaczano- buraczkowe z rozmaitościami

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • NA 15 ŚREDNICH PLACKÓW:
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 średnie buraczki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyzeczka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • DODATKI:
  • kwaśna śmietana
  • marynowane grzyby( kurki, podgrzybki, borowiki)
  • cebula dymka
  • papryka( grillowana, świeża lub konserwowa)
  • małe ogórki kiszone
  • mrożone krewetki tygrysie( na marynatę na 10 sztuk : 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki, pieprz)
  • masło
  • ząbek czosnku
  • świeży koper
  • sól
  • przygotowanie:

    KREWETKI:
    Krewetki przelać zimna wodą, w celu rozmrożenia- osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każde 10 krewetek- marynata- 1 łyżka sosu sojowego, 1  łyżeczka soku z limonki, pieprz. Połączyć składniki, trzymać krewetki w  lodówce. Liczę po 5 krewetek na jedną porcję- porcji z podanych składników na placki wyszło 5( po 3 średnie placuszki na osobę)

    PLACKI:
    Buraki ugotować w całości, do miękkości. Można też je upiec w  piekarniku. Ostudzić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ostudzone buraczki. Wymieszać. Odczekać chwilę i odlać nadmiar soku. doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ziarenkami smaku, dodać jaja, mąkę- wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Jeśli w cieście będzie odkładać się nadmiar soku- odlać. Osuszyć na ręcznikach papierowych, trzymać placki w cieple.

    Ogórki kroić w plastry, cebulkę też. Paprykę w paski.Krewetki osuszyć nieco z marynaty. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec posypać solą i  dodać czosnek. Gotowe placki układać na talerzu po trzy sztuki. Przekładać kwaśną śmietaną. Pomiędzy placki wkładać : ogórki, cebulkę, paprykę, następnie grzybki z octu i cebulkę jako drugą warstwę, a na wierzch krewetki z czosnkiem. Posypać koperkiem.

    file1289586502