Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym

12 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Pyszne danie: połączenie mięsa z porami jest super, do tego ten pyszny deliktany serowy sos

składniki:

2 pory

– sól, pieprz

– 8 sznycli z indyka

– 4 plastery szynki

– 4 łyzki oleju

– pół szklanki białego wina

– 20 dag śmietanki kremówki

– 10 dag sera topionego

– po 2 łyżki jasnej zasmażki

– zioła

– pieprz czerwony

Pory oczyścić, naciąć wzdłuż, do garnka z wrzącą wodą i osoloną włożyc pory i gotować 6 minut. Odcedzić, wystudzić, polewać zimną wodą. Zupełnie zimne pory pokroić na 10 cm kawałki. Sznycle z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. lekko rozbić tłuczkiem pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Kawałki mięsa oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, na każdym sznyclu położyć po pół plasterka szynki i kawałek pora, płaty mięsa zwinąc i spiąć wykałaczką. W rondelku rozgrzac olej, zrumienić roladki, podlać winem, dusic pod przykryciem 15 minut. Mięso przełożyć na talerzyk, trzymac w cieple, do sosu dolać smietankę, dodać serek, mieszać podgrzewać , aż sie rozpuści.Sos zagęścić zasmażką. Wymieszać z posiekany ziołami, doprawić do smaku. Roladki polać sosem, podawać z makaronem.