Pelmienie ziemniaczane – danie marsijskie

10 listopada 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ok.12-14 ziemniaków,

3/4 szklanki mąki,

2 cebule,

1 jajko,

20 dkg.słoniny,

kwaśna śmietana,

tłuszcz do smażenia,

pieprz i sól.

Wykonanie:

Surowe ziemniaki zetrzeć,odcisnąć i zmieszać z: mąką, jajkiem i solą. Słoninę pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić pieprzem i solą – wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego robić okrągłe placki, na środek każdego położyć trochę farszu ze słoniny i złożyć na pół w kształcie pieroga. Smażyć z obu stron na małym ogniu na rumiano. Podawać  z kwaśną  śmietaną.

file1289390283