Kapuśniak po węgiersku

10 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 40 dag kiełbasy
  • czosnek
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory  z puszki
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 1/2 litra rosołu
  • zielenina
  • słodka papryka, pieprz cayenne, szczypta cukru, kminek
  • słodka śmietanka
  • mąka

wykonanie:

W rondlu na maśle przesmażyć cebulę i paprykę pokrojona w kostkę, kiełbasę pokrojona na plasterki,  dodać czosnek, dodać kapustę odciśniętą z soku, zalać całość rosołem ugotowanym na włoszczyźnie. (Ja potem też dodaję do kapuśniaku ugotowaną marchew). Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy a także pomidory lub koncentrat. Całość gotować około 45 minut.

Na koniec zaprawić śmietanką z mąką. Posypać zieleniną, podawać jako samodzielne danie lub z bagietką. Można też zupę ugotować bez kiełbasy np. na żeberkach – też jest sycąca.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz