Ziemniaczane łódeczki z farszem mięsnym

31 października 2010,
dodał: melania.s
Artykuł zewnętrzny

składniki:

6 dużych ziemniaków
30 dkg mięsa mielonego
1 papryka
20 dkg pieczarek
2 cebule
żółty ser tarty
sól, pieprz, maggi, przyprawa do potraw z ziemniaków
ketchup
olej

Ziemniaki ugotować na półmiękko (można gotować je w mundurkach, łatwiej wtedy uformować łódeczki) i odstawić do ostygnięcia.
Podsmażyć na oleju mięso z pokrojonymi w kostkę warzywami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i ketchupem.
Przekroić ziemniaki wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ (można dodać go do farszu), posypać połówki przyprawą do potraw z ziemniaków i do uformowanych w ten sposób łódeczek nakładać farsz. Piec w piekarniku do momentu, aż ziemniaki zmiękną (można przykryć je folią aluminiową), a pod koniec pieczenia posypać żółtym, tartym serem.
Świetnie smakują szczególnie wtedy, gdy mamy obok kubek czerwonego barszczyku.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....