Ziemniaki po tyrolsku

29 października 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
10 dag słonego sera żółtego
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 szkl. oliwy lub oleju (może być pół na pół)
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek i rozmaryn

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Podsmażamy je na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Potem układamy plastry w formie do zapiekania w taki sposób, by tworzyły „dachówki”. Żółtka mieszamy z bułką tartą i ziołami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, mieszamy z żółtkami i doprawiamy pieprzem. Gotową masą jajeczną zalewamy „dachówki” z ziemniaków i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 200 stopni.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺