Placuszki ziemniaczane z sosem kurkowym

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Na placki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Na sos:

  • ok. 50 dkg świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 22%
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki

file1288337692

sposób przygotowania:

Kurki dobrze oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę posiekać. W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki – małe w całości a większę podzielone na kawałki. Smażyć razem 3-5 min. a następnie wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje, ale nie za długo bo kurki zrobią się gumowate.

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodać jajko i mąkę, dokładnie wymieszać. Masę doprawić dość obficie solą i pieprzem ziołowym. Smażyć nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym olejem – zrumienione z obu stron przekładać na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na talerze wykładać po 3-5 placków, polać sosem kurkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.