Placki dyniowo-ziemniaczane Eli
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
80 dkg upieczonej w piekarniku dyni
1,5 kg ziemniaków
4 cebule
8 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
25 dkg sera gouda
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej
Upieczoną na pół twardo dynię i ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć tak, jak na zwykłe placki i odcisnąć wodę. Do miski włożyć ziemniaki, dynię, cebulę, czosnek, ser, natkę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką ciasto, formując placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego!