Czerwona zacierka- ketchupowa
Artykuł zewnętrzny
Czas : 20 minut
Składniki :
- ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania
- szczypta soli
- 3 łyżeczki ketchupu pikantnego
- ok 1/6 szklanki wody
- 1 łyżka masła
Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody , ketchupu soli podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .
Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .