Sałatka chicken special – kuchnia indyjska

20 października 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1/2 cebuli
– 1/2 żółtej papryki, zielonej i czerwonej
– 1/2 główki sałaty lodowej
– chili w proszku
– pierś z kurczaka

marynata:

– 50 dag jogurtu naturalnego
– 4 łyżeczki oleju
– 1/2 łyżeczki siekanego świeżego imbiru
– 6 ząbków wyciśniętego czosnku
– po łyżeczce przypraw garam masala i chili w proszku
– 2 łyżeczki soku z cytryny

sos:
oliwa z oliwek, 2 łyżki świeżej kolendry, 3 łyżeczki soku z cytryny,sól i pieprz

Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej kawałki piersi z kurczaka. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i zgrillować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać odrobinę chili, pokrojone w paseczki papryki i sałatę. Całość krótko obsmażyć, zdjąć z patelni i wymieszać z pokrojonym w paseczki kurczakiem. Przełożyć na półmisek, zrobić sos: oliwę wymieszać z kolendrą posiekaną i sokiem z cytryny, doprawić. Polać nim sałatkę i smacznego!