Ziemniaki w pomarańczach

18 czerwca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego (sok z 2 pomarańczy)
skórka z 2 pomarańczy
4-5 świeżych liści bazylii
8 łyżeczek cukru
4 duże ziemniaki.
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie i złote. Skórkę z pomarańczy pokroić w paski. Sok, skórkę i cukier włożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Skropić ziemniaki glazurą przybrać cienkimi paskami pomarańczy i bazylią. Idealnie komponuje się z sałatą i zielonymi pomidorami.