Ziemniaki pieczone Pyzy

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszny dodatek do obiadu

składniki:

  • 1 kg ziemniaków ,
  • 3 łyzki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu  ,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą, Ugotować na pół-twardo. Po ok. 10 min. od zawrzenia wody sprawdzam to nakłuwając ziemniaka drewnianą szpadką. Odlewamy wodę, ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie obieramy je ze skórki (młodych nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki. Posypujemy wszystkimi przyprawami, skrapiamy olejem i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy ziemniaki aby równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs. Podane z surówką albo sosem jogurtowo-czosnkowym mogą być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. Ziemniaki możemy ugotować w mundurkach dzień wcześniej, doprawić a  potem tylko je zapiec.

file1286194162