250 g ziemniaków
2 jajka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
30 dag startego sera emmenthal
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 szczypta pieprzu
4 plastry szynki
8 plasterków sera raclette
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w paski. W misce rozbić trzepaczką jajka, dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Wymieszać. Dodać tarty Emmental i ziemniaki. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać masę. Piec w piekarniku przez 30 min. Zdjąć skórkę z plasterków sera raclette i szynki. Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć plasterki szynki i plasterki sera raclette, zwinąć wszystko i włożyć ponownie do piekarnika na 5 min., aby ser się roztopił. Odstawić na kilka minut, pociąć i podawać z zieloną sałatą.