Cynamon, goździki i anyż – przyprawy jesieni i jak je wykorzystać w kuchni

Avatar photo
22 października 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Jesień pachnie przyprawami. Cynamon, goździki i anyż to trio, które natychmiast przywołuje na myśl ciepło, spokój i domową kuchnię. Te korzenne aromaty otulają zmysły, idealnie komponując się z jabłkami, gruszkami, miodem, orzechami czy dynią. Ale ich rola nie kończy się na zapachu – mają też właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, dlatego jesienią warto sięgać po nie częściej.

Poniżej znajdziesz kilka sposobów na kulinarne wykorzystanie tych przypraw – od herbaty po wypieki i dania obiadowe.

jesienne przyprawy

Cynamon – klasyka o wielu twarzach

To przyprawa uniwersalna. Idealna do deserów, ale też świetnie sprawdza się w wytrawnych daniach, zwłaszcza kuchni bliskowschodniej.

Zastosowanie:

  • dodatek do owsianki, ryżu na mleku, pieczonych jabłek, szarlotki

  • składnik marynat do mięs, szczególnie jagnięciny i drobiu

  • w kawie, herbacie, grzanym winie

Goździki – aromat intensywny i wyrazisty

Goździki mają mocny, lekko piekący smak. Wystarczy niewielka ilość, by całe danie zyskało głębię. Dobrze współgrają z cytrusami, miodem i czerwonym winem.

Zastosowanie:

  • do naparów, grzanego wina i kompotów

  • jako przyprawa do pierników, mięs duszonych lub bigosu

  • w domowych przetworach – np. do marynowanych gruszek lub dyni

Anyż – egzotyka z nutą lukrecji

Anyż (gwiazdkowy) jest najbardziej charakterystyczny z całej trójki – zarówno z wyglądu, jak i smaku. Nadaje daniom lekko słodkawy, korzenny posmak z lukrecjową nutą.

Zastosowanie:

  • do herbat z pomarańczą i miodem

  • w kuchni azjatyckiej (np. w pho lub chińskich bulionach)

  • jako aromatyczny dodatek do ciast, pierników, a nawet domowych lodów

Przepisy z jesiennymi przyprawami

1. Rozgrzewająca herbata korzenna z pomarańczą i miodem

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty (lub 2 torebki)

  • 2 plastry pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

  • 2 goździki

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej, wedle uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać wodę i dodać przyprawy oraz pomarańczę. Doprowadzić do wrzenia.

  2. Zmniejszyć ogień, dorzucić herbatę i parzyć pod przykryciem ok. 5 minut.

  3. Przecedzić napar, dosłodzić miodem i podawać na gorąco.

2. Ciasto marchewkowe z cynamonem i goździkami

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • szczypta soli

  • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy.

  2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, a następnie marchewkę.

  3. Połączyć składniki i przełożyć do foremki (keksówka lub tortownica).

  4. Piec w 175°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

3. Grzane jabłkowe wino z anyżem i goździkami

Składniki:

  • 1 butelka półwytrawnego białego wina

  • 200 ml soku jabłkowego (najlepiej naturalnego, tłoczonego)

  • 1 laska cynamonu

  • 3–4 goździki

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 2 plastry cytryny lub pomarańczy

  • miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wino i sok jabłkowy. Dodać przyprawy i cytrusy.

  2. Podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) przez 10–15 minut.

  3. Dosłodzić według uznania. Podawać na gorąco, najlepiej w grubym szkle lub kubkach z uchem.

Cynamon, goździki i anyż to nie tylko przyprawy – to jesienna atmosfera zamknięta w aromacie. Ich obecność w kuchni potrafi zmienić zwykłe danie w coś naprawdę wyjątkowego. Warto mieć je zawsze pod ręką i nie bać się eksperymentować – zarówno w napojach, jak i słodkich czy wytrawnych daniach.

Jeśli potrzebujesz wersji do druku lub gotowej publikacji na blog, z grafiką i składnikami w formacie „card”, mogę ją przygotować.