Cynamon, goździki i anyż – przyprawy jesieni i jak je wykorzystać w kuchni

dodał: Małgorzata Kopeć
Jesień pachnie przyprawami. Cynamon, goździki i anyż to trio, które natychmiast przywołuje na myśl ciepło, spokój i domową kuchnię. Te korzenne aromaty otulają zmysły, idealnie komponując się z jabłkami, gruszkami, miodem, orzechami czy dynią. Ale ich rola nie kończy się na zapachu – mają też właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, dlatego jesienią warto sięgać po nie częściej.
Poniżej znajdziesz kilka sposobów na kulinarne wykorzystanie tych przypraw – od herbaty po wypieki i dania obiadowe.
Cynamon – klasyka o wielu twarzach
To przyprawa uniwersalna. Idealna do deserów, ale też świetnie sprawdza się w wytrawnych daniach, zwłaszcza kuchni bliskowschodniej.
Zastosowanie:
-
dodatek do owsianki, ryżu na mleku, pieczonych jabłek, szarlotki
-
składnik marynat do mięs, szczególnie jagnięciny i drobiu
-
w kawie, herbacie, grzanym winie
Goździki – aromat intensywny i wyrazisty
Goździki mają mocny, lekko piekący smak. Wystarczy niewielka ilość, by całe danie zyskało głębię. Dobrze współgrają z cytrusami, miodem i czerwonym winem.
Zastosowanie:
-
do naparów, grzanego wina i kompotów
-
jako przyprawa do pierników, mięs duszonych lub bigosu
-
w domowych przetworach – np. do marynowanych gruszek lub dyni
Anyż – egzotyka z nutą lukrecji
Anyż (gwiazdkowy) jest najbardziej charakterystyczny z całej trójki – zarówno z wyglądu, jak i smaku. Nadaje daniom lekko słodkawy, korzenny posmak z lukrecjową nutą.
Zastosowanie:
-
do herbat z pomarańczą i miodem
-
w kuchni azjatyckiej (np. w pho lub chińskich bulionach)
-
jako aromatyczny dodatek do ciast, pierników, a nawet domowych lodów
Przepisy z jesiennymi przyprawami
1. Rozgrzewająca herbata korzenna z pomarańczą i miodem
Składniki:
-
500 ml wody
-
2 łyżeczki czarnej herbaty (lub 2 torebki)
-
2 plastry pomarańczy
-
1 laska cynamonu
-
2 goździki
-
1 gwiazdka anyżu
-
1 łyżeczka miodu (lub więcej, wedle uznania)
Sposób przygotowania:
-
Do rondelka wlać wodę i dodać przyprawy oraz pomarańczę. Doprowadzić do wrzenia.
-
Zmniejszyć ogień, dorzucić herbatę i parzyć pod przykryciem ok. 5 minut.
-
Przecedzić napar, dosłodzić miodem i podawać na gorąco.
2. Ciasto marchewkowe z cynamonem i goździkami
Składniki:
-
2 szklanki startej marchewki
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
3/4 szklanki cukru brązowego
-
1/2 szklanki oleju roślinnego
-
3 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1/4 łyżeczki mielonych goździków
-
szczypta soli
-
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy.
-
W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, a następnie marchewkę.
-
Połączyć składniki i przełożyć do foremki (keksówka lub tortownica).
-
Piec w 175°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
3. Grzane jabłkowe wino z anyżem i goździkami
Składniki:
-
1 butelka półwytrawnego białego wina
-
200 ml soku jabłkowego (najlepiej naturalnego, tłoczonego)
-
1 laska cynamonu
-
3–4 goździki
-
1 gwiazdka anyżu
-
2 plastry cytryny lub pomarańczy
-
miód lub cukier do smaku
Sposób przygotowania:
-
Do garnka wlać wino i sok jabłkowy. Dodać przyprawy i cytrusy.
-
Podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) przez 10–15 minut.
-
Dosłodzić według uznania. Podawać na gorąco, najlepiej w grubym szkle lub kubkach z uchem.
Cynamon, goździki i anyż to nie tylko przyprawy – to jesienna atmosfera zamknięta w aromacie. Ich obecność w kuchni potrafi zmienić zwykłe danie w coś naprawdę wyjątkowego. Warto mieć je zawsze pod ręką i nie bać się eksperymentować – zarówno w napojach, jak i słodkich czy wytrawnych daniach.
Jeśli potrzebujesz wersji do druku lub gotowej publikacji na blog, z grafiką i składnikami w formacie „card”, mogę ją przygotować.