Jesień to czas, kiedy w naszym sezonowym menu pojawia się dynia. Rozgrzewające zupy, dyniowe ciasto, purée czy pieczone kawałki – każde danie z tego warzywa ma wyjątkowy smak. Jednak przyrządzanie ich komplikuje fakt, że dynia miewa twardą skórę. Jej obieranie bywa trudne i często kończy się poranionymi palcami. Na szczęście istnieją dwie proste metody, które ułatwią pozbycie się twardej skóry.
Warto wiedzieć, że nie każdą dynię trzeba pozbawiać skórki. Niektóre odmiany mają jadalną skórę, która dodatkowo mięknie po zapieczeniu, usmażeniu lub ugotowaniu. Do takich odmian należą hokkaido, kabocha, delicata i mandaryn, a także dynia piżmowa. Zazwyczaj skórka po upieczeniu staje się miękka i smaczna. A że skórka zawiera witaminy, minerały i błonnik, dlatego w wielu przepisach jest wręcz zalecane jej zachowanie. Dzięki temu dania nie tylko lepiej smakują, ale także dostarczają większej ilości wartości odżywczych.
Jak obrać dynię szybko i bezpiecznie?
Niestety zdarzają się egzemplarze z wyjątkowo twardą warstwą. O ile cienką skórkę łatwo jest usunąć nożem, to przy grubej i stwardniałej zaczyna się problem. Obierając taką dynię najpierw przekrój ją na pół przy użyciu dużego i ostrego noża. Następnie porozcinaj połówki na plastry, takie jak w przypadku arbuza. Każdy z plastrów kładź kolejno płasko na desce do krojenia. Nożem odcinaj niewielkie fragmenty skórki. Ostrze prowadź w kierunku deski odkrawając kawałek po kawałku. Z takich plastrów znacznie łatwiej jest odcinać skórę małymi fragmentami. Nie trzeba będzie używać siły, aby przebić się przez wierzchnią warstwę. Nie stracimy cennej części tuż pod skórką, bo łatwiej będzie regulować grubość obierania. Ostrze dzięki temu nie pokaleczy ręki i będzie bezpieczniej.
Sposób na oddzielenie miąższu dyni od skórki
Innym sposobem jest pokrojenie dyni na ćwiartki i zapieczenie jej w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż blachę z kawałkami dyni. Powinny być ułożone skórką do dołu. Po 35 minutach dynia zmięknie. Po wyciągnięciu jej z piekarnika w łatwy sposób oddzielisz miąższ od skóry zwykłą metalową łyżką. To bezpieczny sposób, który pozwala uniknąć skaleczeń i niepotrzebnej utraty miąższu. Jeśli jednak nie masz na tyle czasu, wypróbuj metodę krojenia na plastry. Czasami potrawa wymaga, aby dynia była surowa, np. do tarcia na placki dyniowo-ziemniaczane. Jeśli jednak potrzebujesz dynię ugotować, np. na krem, możesz ją najpierw upiec, by wygodnie oddzielić od skóry.
Obieranie dyni wcale nie musi być kłopotliwe i nie należy bać się przypadkowych skaleczeń podczas tej czynności. Wystarczy wykorzystać piekarnik albo sprawdzony sposób na odcinanie skórki fragmentami. W ten sposób osiągniemy najlepszy efekt bez ryzyka przecięcia palca. Warto ułatwić sobie jesienne gotowanie i cieszyć się smakiem tego wyjątkowego warzywa bez zbędnego wysiłku.