Blendowane owoce – dlaczego warto? Korzyści dla zdrowia i przepisy na pyszne koktajle

dodał: Ewelina Szadkowska
Dieta bogata w owoce i warzywa to podstawa zdrowego stylu życia. Warto więc urozmaicać sposoby ich podawania, aby były atrakcyjnym składnikiem naszego codziennego menu Jeśli w domu są dzieci, warto często serwować im koktajle, które są najlepszą propozycją dla najmłodszych. Docenią je także dorośli, a korzyści zdrowotne będą zauważalne szybciej, niż można się spodziewać.
Nasze zdrowie to w dużej części zasługa odporności Jeśli system immunologiczny szwankuje, to o każdej porze roku będziemy czuć się osłabieni, gdyż będą atakować nas wszechobecne wirusy i bakterie. Nawet beztroski urlop może zostać przerwany przez nagłą infekcję, która wyniknie właśnie z luki w naszym układzie odpornościowym. Warto więc wspierać nasz organizm niezależnie od pogody, a picie zdrowych i smacznych koktajli zdecydowanie uodporni go na wszelkie mikroby.
Weź kilka owoców i zblenduj
Dzięki rozwojowi rynku AGD przygotowanie koktajlu zajmuje dosłownie chwilę. Najważniejsze jest wybranie ekologicznych i wolnych od uszkodzeń owoców, które są dojrzałe i pełne witamin. Spożywanie ich na surowo jest kluczowe, gdyż proces obróbki termicznej zawsze oznacza utratę części substancji odżywczych. Po ich umyciu warto pokroić je na niewielkie kawałki, wrzucić do blendera i po chwili uzyskujemy pyszny, klarowny koktajl. Owoce pestkowe należy oczyścić z pestek, a z jabłek i gruszek wykroić całe gniazda nasienne. Do sporządzenia koktajlu budującego odporność potrzebujemy 1 duże jabłko, 2 gruszki, 1 morelę, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru, 1 łyżkę soku z limonki. Blendowanie całości trwa tylko chwilę, a pozwala wydobyć z owoców to, co najlepsze i połączyć w całość składniki o różnej konsystencji.
Jakie korzyści wynikają z blendowania owoców?
Specjaliści z zakresu zdrowego żywienia od lat przekonują nas, że warto pić soki owocowe i warzywne, aby wzbogacić naszą dietę o wiele mikroelementów. Blendowanie owoców daje nam jeszcze większą korzyść. W procesie wytwarzania soku z owoców zostaje odrzucony miąższ, a więc bogate źródło błonnika, a pozostaje tylko płyn pełen fruktozy. Jest pyszny, jednak nie daje nam wszystkiego, co zawarte w owocach. Blendując je, pozostawiamy błonnik w koktajlu i dzięki temu ma on zbawienny wpływ na poprawę działania naszego układu pokarmowego. Dlatego warto postawić na koktajle i zastąpić nimi soki, którymi dotąd urozmaicaliśmy nasze menu.
Regularne picie koktajli z owoców pochodzących wprost natury to prawdziwa rewolucja zdrowotna dla wielu osób. Przyczyniają się one nie tylko do budowania dobrej odporności, ale też pomagają schudnąć, gdy chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Dla dzieci to przede wszystkim pyszna i pełna witamin przekąska, która znacznie ograniczy ich chęć na sięganie po słodycze. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że codziennie możemy pić inną wersję tego smacznego i zdrowego napoju.