Łosoś w soku cytrynowym z koprem na maśle czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Łosoś o lekko czosnkowo-koperkowym smaku to jest to.
Czas : 15 minut + 1 godzina macerowanie
Składniki :
2 filety z łososia bez skóry ( takie po 15 dag )
sok z 2 cytryn
5 dag masła czosnkowego ( masło utarte z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę )
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz czarny grubo mielony
1/3 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki mąki
Filety z łososia ułożyć w zamykanym pojemniku. Zalać sokiem z cytryny, posypać z obu stron koprem i pieprzem i zostawić na godzinę .
Wyjąć rybę z marynaty . Osuszyć ,osolić , oprószyć mąką i smażyć na maśle czosnkowym z olejem na rumiano z obu stron .
Podawać z ziemniakami z wody i sałatą z sosem vinegret .
nadesłała: BUNIA