Rosół z kopytkami mięsnymi
Esencjonalny rosół z kilku gatunków mięs z mięsnymi kluseczkami.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
2 górne części z udek kurczaka ( duże )
1/2 kg szyjki indyczej
30 dag wołowiny rosołowej ( nie za tłustej , z małą kostką )
1 suszony grzybek
2 duże marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 białej części pora
1 cebula
1 goździk
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub zamiennie maggi w płynie )
szczypta lubczyku
1 jajko
mąka – ( na wyczucie )
natka pietruszki pokrojona
sól
pieprz mielony
karmel z 1/2 łyżeczki cukru
1,5 litra wody
Umyte i obrane warzywa i mięso zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , goździk, lubczyk, kostkę bulionową .Doprowadzić do wrzenia ( odszumować jeśli ktoś to robi ), zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ( ma tylko ,,pyrkać ” ). Wyjąć mięso i warzywa . Rosół przecedzić. ( powinno zostać ok 1 litra ). Zrobić karmel z cukru – rozprowadzić rosołem i dodać do zupy. Doprawić do smaku maggi .
Mięso obrać ze skórek, chrząstek i kości.
Mięso z kurczaka podzielić na dwie części .
Połowę zmiksować w malakserze ( ma wyjść ok 1 szklanki ) , dodać jajko, 4 łyżki natki pietruszki, sól , pieprz , mąkę . Wyrobić na pulchną masę konsystencji jak na kopytka . Formować wałeczki jak na drobne kopytka. Pokroić na malutkie kluseczki. Gotować na osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. ( trzeba spróbować czy są miękkie ). Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać zalane gorącym rosołem , posypane natką pietruszki.
Resztę mięsa z kurczaka użyć na galaretki ( z 2 szklanek rosołu ) .Mięso z indyka i wołowinę zmielić i użyć do pierogów, pasztecików lub krokietów .Z warzyw zrobić sałatkę .
Z tych proporcji mamy : 2 porcje rosołu z kluseczkami + 2 porcje galaretki drobiowej na kolację + 2 duże porcje sałatki ( trzeba dodać np. ziemniaki, korniszon – lub co tam jest w domu + majonez ) , + 2 porcje pierożków lub krokietów czy paszteciki .
nadesłała: BUNIA