Kawa pomarańczowo-czekoladowa
Artykuł zewnętrzny
Fantastyczna kawa niezwykle, aromatyczna i niebanalna w smaku. Sprawdzony duet czekoladowo-pomarańczowy dosłownie tańczy i wiruje w zmysłach smaku i powonienia.
Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżeczki świeżo zmielonej ziarnistej kawy pomarańczowo-czekoladowej
filiżanka wrzątku
opcjonalnie brązowy cukier i śmietanka
Nagrzać piekarnik ( tak by był ciepły ). Wsypać świeżo zmieloną kawę do filiżanki i wstawić do ciepłego piekarnika na kilka minut. W ten sposób kawa zaczyna wydzielać aromat. Zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 5 minut by się zaparzyła. Odkryć, zamieszać. Opcjonalnie osłodzić – można też dodać śmietanki . Ja pijam gorzką bez śmietanki.
Podawać z likierem pomarańczowym , kawałkami czekolady gorzkiej lub pomarańczowej .Można też do kawy wlać dodatkowo kieliszek likieru lub syropu pomarańczowego.