„Wypchaj się” oberżyno

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 małe oberżyny czyli bakłażany

2 cytryny

ok 2 szklanek puree ziemniaczanego

2 łyżki masła

1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

1/2 szklanki podsmażonej  na oleju( 2 łyżki )  na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i szynki (pół na pół)

1/2 pęczka (ok. 1/2 szklanki) pokrojonego koperku

pieprz mielony

sól

1 mini kostka czosnkowa Knorra (lub roztarty z solą duży ząbek czosnku)

4 plasterki sera do tostów

olej

Oberżynę (bakłażan) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami, tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm. Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę. Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut  w pojemniczku obrócone przecięciem w dół. Wylać sok cytrynowy i sok, który wyciekł z oberżyny. Osuszyć.

Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem, śmietanką, smażoną szynką i wędzonką, koprem. Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej.

Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną. Na każdej położyć plaster sera. Ułożyć w szkle żaroodpornym (na dno wylać 2 łyżki oleju). Nastawić piekarnik na 220*C i zapiekać przez 50 minut  pod przykryciem (od chwili aż się ustabilizuje temperatura) – potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił (ok. 10 minut).

Podawać z sosem pomidorowym lub innym.

file1285437561