Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, ziarnami i kurkami

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 800g ziemniaki młode
  • 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąka ziemniaczana
  • jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
  • Sól
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200g kapusty kiszonej
  • śmietana kwaśna (opcjonalnie)
  • kiełki lucerny do dekoracji
  • Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kiszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej,  smażymy placki.
    Kurki opłukujemy. osuszamy. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki, posypując solą i pieprzem. Na gotowy placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Można polać kwaśną gęstą śmietaną. Udekorować kiełkami.
    Ewentualnie do kurek smażonych można dodać śmietanę, zrobić sos kurkowy i nim przełożyć placki. Lub jeden placek polać takim sosem. Pełna dowolność. Za każdym razem będą pyszne.