Babka ziemniaczana z brokułami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
400 g brokułów
1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich)
1 cebula
pęczek posiekanej pietruszki
3 jajka
100 g startego żółtego sera
kilka plasterków wędzonego boczku
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, pieprz kajeński
Brokuły obgotować w osolonej wodzie. Ziemniaki dokładnie wymyć, ugotować i ostudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać żółtka, pokrojoną cebulkę, pietruszkę, ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywna pianę, delikatnie wymieszać z masą ziemniaczaną. Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia włożyć połowę ziemniaków, ułożyć różyczki brokułów i przykryć pozostałymi ziemniakami, lekko dociskając. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec w temp 180 st. C około 40 minut.