Ryż na ostro z polędwiczkami

20 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– ryż – szklanka
– 20 dag polędwiczek wieprzowych
– 2 jaja
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka utartego świeżego imbiru
– 2 łyżki ostrego sosu chili
– łyzka sosu sojowego
– 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
– sól, olej do smażenia

Ryż zalać dwiema szklankami wody i ugotować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Na trzech łyżkach rozgrzanego na patelni tłuszczu zrumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso i mieszając, chwilkę smażyć na dużym ogniu. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku imbirem, chili i solą, wymieszać z ugotowanym ryżem i trzymać na gorącej patelni. Jaja ubić z sosem sojowym, usmażyć cienkie omlety, pokroić je w wąskie paski. Ryż z mięsem przełożyć na ogrzany półmisek, udekorować plasterkami omleta, posypać natką.