Airfryer w kuchni. Pomysły na lekkie i pyszne dania w kilka minut

Avatar photo
23 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Wiek nie definiuje kobiety – ale jej potrzeby mogą się zmieniać. Kobiety dojrzałe, które osiągnęły stabilizację życiową i zawodową, coraz częściej szukają prostych, funkcjonalnych rozwiązań, które wspierają zdrowie i ułatwiają codzienność. Airfryer idealnie wpisuje się w te oczekiwania.

Co warto wiedzieć o airfryerze

Airfryer nie jest już tylko modnym gadżetem – to odpowiedź na realne potrzeby kobiet w różnym wieku. Wspiera zdrowie, oszczędza czas, dba o budżet, a do tego upraszcza gotowanie do granic możliwości. To kuchenny partner, który nigdy nie zawodzi i który z każdym rokiem zyskuje nowe funkcje, dopasowane do stylu życia kobiet. Bo dziś gotowanie to nie obowiązek. To wybór. A airfryer sprawia, że ten wybór jest po prostu lepszy.

Z danych opublikowanych przez Harvard Medical School (2023) wynika, że kobiety po 45 roku życia częściej cierpią na schorzenia związane z układem sercowo-naczyniowym i stanami zapalnymi stawów. Zmniejszenie spożycia tłuszczów trans i smażonych potraw jest jednym z zaleceń profilaktycznych. Zbyt duża ilość tłuszczów trans i nasyconych w diecie może zakłócać gospodarkę hormonalną – wpływając na poziom estrogenów, insuliny, a nawet kortyzolu. To szczególnie ważne dla kobiet. I tu wchodzi airfryer, z lekkością, jakiej oczekujemy od nowoczesnych rozwiązań, i z konkretnymi efektami, których potrzebuje kobiece ciało. Airfryer pozwala przygotować pieczone ryby bogate w kwasy omega-3 (bez panierki w tłuszczu), warzywa korzeniowe, które w tradycyjnej wersji często ociekają olejem oraz lekkie dania białkowe, które wspomagają metabolizm i regenerację mięśni.

Airfryer pozwala przygotowywać dania z minimalną ilością tłuszczu, dzięki czemu łatwiej utrzymać stabilny poziom cukru we krwi (mniejsze skoki energii i nastroju) oraz lepsze wchłanianie składników odżywczych, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) – bez ich przeciążenia. Airfryer to sposób na redukcję kalorii bez głodzenia i wyrzeczeń, lżejsze kolacje, po których łatwiej się śpi i wstaje rano z energią oraz utrzymanie zdrowego składu ciała, dzięki większej zawartości białka i warzyw w posiłkach. Z raportu Mayo Clinic (USA, 2023) wynika, że jedzenie smażonych potraw więcej niż 2 razy w tygodniu zwiększa ryzyko otyłości u kobiet o 23%. Z airfryerem nie musimy rezygnować z ulubionych smaków, wystarczy zmienić sposób ich przygotowania. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej nie musimy wybierać między zdrowiem a smakiem, między szybkim a dobrym, między sobą a rodziną.

Kobiety znacznie częściej niż mężczyźni odczuwają emocjonalną więź z jedzeniem, ale też cierpią na jej konsekwencje: wyrzuty sumienia, jedzenie kompulsywne, restrykcyjne diety. Airfryer pozwala jeść to, co lubimy – frytki, nuggetsy, ciasta – ale w lżejszej wersji. To odbudowuje zdrową relację z jedzeniem, zmniejsza napięcie związane z gotowaniem oraz poprawia nastrój. Badania opublikowane w „Nutrients” (2022) wykazały, że kobiety stosujące dietę ubogotłuszczową, ale smaczną i kolorową, mają niższy poziom lęku i stresu niż te na restrykcyjnych dietach odchudzających. Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, ale uboga w tłuszcze trans i przetworzone dania poprawia też kondycję skóry (mniej stanów zapalnych, więcej blasku), wzmacnia włosy i paznokcie (dzięki lepszemu wchłanianiu cynku i witamin), a także wspiera detoks wątroby, który jest niezbędny dla równowagi hormonalnej.

Proponowane przepisy dla kobiet i całej rodziny

Pieczone udka na obiad

Składniki:
Marynata:
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 3 łyżki chutneyu pomidorowego (lub dowolnego innego)
– 2 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Kurczak:
– 8 udek kurczaka
– sałatka ziemniaczana i zielona chrupiąca sałata

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać składniki marynaty, a następnie dodać kurczaka i dobrze obtoczyć go w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 20 min. (do 24 godz.). Rozgrzać frytkownicę do 180 st. C. Ułożyć udka w jednej warstwie w koszyku i smażyć przez 10 min., a następnie obrócić i smażyć przez kolejne 10-12 min., aż będą chrupiące. Podawać z sałatką ziemniaczaną i zieloną sałatą.

Szybka pizza na obiad i kolację

Składniki:
– 260 g jogurtu greckiego
– 250 g mąki samorosnącej (lub mąka uniwersalna wymieszana z sodą)
1/2 łyżeczki soli
Sos do pizzy:
– 250 ml passaty
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżka oleju z dodatkiem czosnku
– sól i pieprz (opcjonalnie)
Dodatki:
– mozarella w plasterkach
– pepperoni
– świeża bazylia

Przygotowanie:
Do miski wlać jogurt, dodać mąkę i sól i wymieszać. Używając rąk uformować dużą kulę (ciasto nie powinno się kleić). Rozmiar koszyka frytkownicy określi, jak duże mogą być podstawy pizzy. Pokroić ciasto na 2-3 części. Rozwałkować na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia, aż będzie miała ok. 0,5 cm grubości). Rozwałkować w  kształt podobny do koszyka frytkownicy, aby wygodnie się zmieścił. Rozgrzać frytkownicę do 200 st. C. Przenieść spód pizzy na świeży kawałek papieru do pieczenia i włożyć do frytkownicy. Piec przez ok. 6 min., aż wierzch lekko się zrumieni. Wyjąć spód i posmarować sosem do pizzy. Przykryć mozzarellą i innymi dodatkami. Na koniec posypać odrobiną suszonego oregano. Włożyć z powrotem do frytkownicy na kolejne 3-4 min. (ser powinien być roztopiony i miejscami złoty). Wyjąć i zrobić kolejną.

Pieczona mozzarella

Składniki:
– 80 g chipsów tortilli o smaku ostrego chilli
– 1½ łyżki mąki pszennej
– 1 średnie jajko, lekko ubite
– 250 g bloków mozzarelli do pizzy, pokrojonych w kostki 1 cm
– 150 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżka sosu chilli

Przygotowanie:
Wrzucić chipsy tortilli do miski i rozgnieść podstawą drewnianej łyżki, aż będą przypominać grubą kruszonkę.
Umieścić mąkę i jajko w 2 oddzielnych miskach. Zanurzyć każdy kawałek mozzarelli w mące, następnie w jajku i na końcu w pokruszonych chipsach tortilli, aż będą równomiernie pokryte. Umieścić na blasze bezpośrednio w airfryerze. Smażyć we frytkownicy w temperaturze 180 st. C przez 5-6 minut, aż będą złote, chrupiące i roztopione w środku. W międzyczasie na małej patelni wymieszać passatę i sos chilli i smażyć przez 2-3 min. Przełożyć do miski i podawać z rozpływającymi się kulkami mozzarelli.

Brzoskwiniowe roladki z frytkownicy

Składniki:
– 4 dojrzałe brzoskwinie, bez pestek, grubo posiekane
– 4 daktyle, bez pestek, grubo posiekane
– 1 gałązka świeżego rozmarynu, liście drobno posiekane
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 pomarańcza, starta skórka i sok
– mąka pszenna do oprószenia
– 500 g gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko, ubite
Do posypania:
– 4 łyżki cukru pudru
– ½ łyżeczki drobno posiekanych świeżych liści rozmarynu
– ½ pomarańczy, tylko sok
– 2 łyżki prażonych migdałów

Przygotowanie:
Włożyć brzoskwinie, daktyle, rozmaryn, łyżkę cukru pudru, sok pomarańczowy i połowę skórki do żaroodpornego naczynia, które zmieści się we frytkownicy. Smażyć we frytkownicy w temperaturze 180 st. C przez 10 minut, mieszając kilka razy, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Odstawić do ostygnięcia. Lekko oprószyć blat roboczy mąką. Rozwałkować ciasto francuskie na kwadrat o wymiarach około 34×34 cm i pokroić na cztery mniejsze kwadraty. Nałożyć łyżką nadzienie brzoskwiniowe na róg każdego kwadratu. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem, a następnie złożyć jeden róg tak, aby spotkał się z drugim, tworząc trójkątny kształt i przykrywając nadzienie. Użyć widelca, aby docisnąć i uszczelnić brzegi. Posmarować każdy róg roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru pudru. Smażyć we frytkownicy przez 10 min., a następnie przewrócić i smażyć przez kolejne 5 min. Podczas pieczenia rogalików przygotować polewę. Wymieszać cukier puder, rozmaryn i ok. 2 łyżeczki soku pomarańczowego, aby uzyskać gęstą, gładką pastę. Gdy rogaliki lekko ostygną skropić je polewą i posypać uprażonymi migdałami.

Pierś kurczaka z parmezanem

Składniki:
– 2 piersi kurczaka, przekrojone na pół
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 łyżeczki czosnku w proszku
– 2 duże jajka, lekko ubite
– 1/2 szklanki bułki tartej panko
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżka włoskiej przyprawy
– spray do gotowania
– 1 szklanka sosu marinara
– 4 plasterki sera mozzarella
– posiekana świeża bazylia, do podania

Przygotowanie:
Doprawić kawałki kurczaka z obu stron solą i pieprzem. Odstawić. W płytkiej misce wymieszać mąkę i czosnek w proszku. Do drugiej płytkiej miski wbić jajka. W trzeciej płytkiej misce wymieszać panko, parmezan i włoską przyprawę. Obtoczyć kurczaka w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mieszance panko. Spryskać panierowanego kurczaka nieprzywierającym sprayem do smażenia ze wszystkich stron. Ułożyć kawałki kurczaka w jednej warstwie w koszyku frytkownicy, zachowując odstęp. Smażyć w temperaturze 200 st. C przez 6 min. Odwrócić i smażyć kolejne 6 min. Otworzyć koszyk frytkownicy i nałożyć ok. 2 łyżek sosu marinara na każdy kawałek kurczaka. Przykryć każdy plasterkiem mozzarelli. Smażyć aż ser będzie złocistobrązowy, ok. 3 min. Posypać bazylią.

Pieczone młode ziemniaki

Składniki:
– 800 g młodych ziemniaków
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżeczki soli
Sos ze śmietany i szczypiorku:
– 100 g kwaśnej śmietany
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Napełnić dużą miskę wodą. Położyć każdego ziemniaka na desce do krojenia i ponacinać. Pokrojone ziemniaki włożyć do miski z wodą, przepłukać – skrobia między plasterkami ma tendencję do sklejania ich podczas pieczenia. Odcedzić ziemniaki i osuszyć. Skropić i natrzeć olejem. Posypać każdego ziemniaka szczyptą soli, starając się wsypać ją między nacięcia. Rozgrzać frytkownicę do 180 st. C i smażyć przez 25-30 min., potrząsając co 10 min. Powinny być złocistobrązowe.

 



Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377