Gotowanie fasolki szparagowej wydaje się banalnie proste. Wystarczy posolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia i wrzucić do niej fasolkę pozbawioną końcówek z obu stron. Już po 10 minutach powinna być miękka i gotowa do spożycia. Jak zwykle jednak, można uzyskać lepszy lub gorszy smak fasolki. Ten trik sprawi, że już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.
Trudno wyobrazi sobie letni obiad bez dodatku zdrowej i smacznej fasolki. Jest nazywana polskimi szparagami i nie ma w tym określeniu żadnej przesady. Smakuje każdemu i cieszy się dużym zainteresowaniem, gdy tylko pojawi się na straganach i w sklepach. Każdy ma swój sprawdzony sposób przygotowywania jej i swoje ulubione dodatki.
Taka fasolka będzie najsmaczniejsza
Już na etapie zakupu możemy zdecydować o tym, że przygotowane danie będzie wyjątkowo pyszne. Należy wybierać te strąki, które wyglądają jak świeżo zerwane. Nie mają zwiędniętych końcówek, przebarwień i uszkodzeń mechanicznych. Powinny być niezbyt dojrzałe, dzięki czemu zawarte w nich nasiona będą miękkie, a wzdłuż fasolki nie będzie twardego łyka. Żółta fasolka jest delikatniejsza i warto ją spożywać bez zbyt wielu dodatków, natomiast zielona pasuje do mięsnych dań oraz zup. Najlepiej smakują wąskie strąki z niezbyt widocznymi jeszcze nasionami.
Nie popełniaj tych błędów gotując fasolkę
Fasolkę szparagową cenimy nie tylko za smak, ale też za liczne wartości odżywcze. Aby je zachować, nie należy gotować jej zbyt długo. W zależności od rodzaju fasolki, powinniśmy ją poddawać obróbce termicznej od 5 do 20 minut. Najkrócej gotuje się żółtą fasolkę. Nie wolno rozgotowywać fasolki, gdyż będzie niesmaczna i straci cenne witaminy. Poza solą warto dodać do wody trochę tłuszczu, by zachować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Szczypta cukru podkręci natomiast smak fasolki. Ważna jest też ilość wody. Nie może być jej za mało, więc na kilogram fasolki musimy przygotować 2,5 litra wody.
Fasolka musi być ugotowana przed spożyciem, aby nie doszło do zatrucia fazyną, która jest obecna w surowych strąkach. Jeśli zastosujemy się do powyższych zasad to na pewno unikniemy problemów żołądkowych i będziemy mogli delektować się pysznym i łatwym do przygotowania daniem. Od naszej fantazji zależy jak ją podamy, a możliwości jest tutaj naprawdę wiele.