Marmolada z czerwonej cebuli
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– kg cebuli czerwonej
– 10 dag masła
– sól
– 15 dag brązowego cukru lub 10 dag białego
– 5 dag miodu
– 5 łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki, doprawić solą. Podsmażać przez około 10 minut, tak, aby nie doprowadzić do zrumienienia się cebuli. Dodać cukier i miód, mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Na bardzo małym ogniu dusić cebule przez około 1,5 godziny, aż będzie szklista i miękka. Pod koniec dodać ocet balsamiczny.
Marmoladę można też przygotować z samym miodem i dodać czerwone wino i pieprz kajeński. Doskonały dodatek do sałatek, pasztetów, zimnych mięs, błękitnych serów i kanapek.