Soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Pieczona rolada z kurczaka, którą pokochasz
Ten przepis na roladę z kurczaka zawiera pyszne nadzienie z brokułów i sera z chrupiącym boczkiem. To posiłek o jakości restauracyjnej, który łatwo przygotować z kliku prostych i łatwo dostępnych składników w domu.
Ta niesamowita rolada z kurczaka to najlepszy sposób na przekształcenie piersi kurczaka i innych codziennych składników w posiłek o jakości restauracyjnej. Możliwości przygotowania farszu są nieograniczone, ale nie można pominąć przepisu podstawowego, czyli roztopionego sera cheddar z brokułami i chrupiącym boczkiem. To mój wyraźny zwycięzca w kulinarnych eksperymentach. To mięsna rolada pełna wyśmienitych smaków, w którym mięso jest wilgotne i delikatne.
Słowo „roulade” pochodzi od francuskiego słowa „rouler” , które oznacza „zwijać”. (Uważa się, że rolady pochodzą z Francji). Rolada z kurczaka to tłuczona, faszerowana i zwijana pierś z kurczaka. Można to zrobić również z indykiem i czerwonym mięsem (dobrym przykładem jest np. zwijana polędwica wieprzowa). Efekt jest oszałamiający, a przygotowanie jest stosunkowo szybkie i łatwe.
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś zrobić faszerowane piersi kurczaka i spotkała Cię wielka katastrofa, ten przepis sprawi, że będziesz chciał spróbować jeszcze raz. Ważne jest, aby rozbić kurczaka na cienko, ponieważ bardziej pęcznieje podczas pieczenia. Można przygotować i zwinąć roladki, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 dni. Można też zamrozić w woreczku i przechowywać w zamrażalce do 3 miesięcy. Po upieczeniu rolady należy odczekać co najmniej 5-10 min., aby soki mogły się rozprowadzić, a ser nie wytrysnął po pierwszym nacięciu.
W przepisie używam ok. 2 filiżanek nadzienia na 4 roladki z kurczaka. Co jeszcze można wymyślić do nadziewania roladek? Idealnie sprawdzają się suszone pomidory, parmezan i ser kozi, a także szpinak, pieczona czerwona papryka i feta. Możemy zrobić nadzienie z szynki i cheddara lub sera szwajcarskiego. Dobre połączenie to także szynka i mozzarella lub serek śmietankowy z ziołami i pieczarkami. Danie to świetnie komponuje się z wieloma smacznymi dodatkami, które możemy umieścić na talerzu. Świetnie pasuje do ryżu, sałatek i warzyw.
Przepis i smak tego dania są wystarczająco eleganckie, aby stać się przebojem imprezy dla gości lub kolacji na specjalną okazję, ale myślę, że jest to również pomysł na piękne rodzinne danie, podane w wolny weekend.
Jak przygotować pieczoną roladę z kurczaka?
Składniki:
– 4 paski boczku
– 2 duże piersi kurczaka bez kości i skóry
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka przyprawy włoskiej (ulubionej)
– po ¼ łyżeczki: czosnku w proszku i papryki
– ¼ szklanki mąki (opcjonalnie)
– 1 szklanka brokułów, ugotowanych na parze i drobno pokrojonych
– 1 ¼ szklanki startego sera cheddar
– 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st C. Usmażyć boczek na małym ogniu, aż będzie chrupiący. Pokroić grubo po ostudzeniu. Ugotować brokuły, a następnie pokroić je w drobną kostkę. Przekroić piersi kurczaka wzdłuż na pół, aby uzyskać 2 cieńsze plasterki. Przykryć folią spożywczą i rozbić na równą grubość. Równomiernie rozłożyć ser na środku piersi kurczaka, następnie ułożyć brokuły i boczek. Zwinąć w roladkę. Doprawić mięso solą, pieprzem, włoską przyprawą, czosnkiem w proszku i papryką. Opcjonalnie można posypać mąką, dzięki czemu będzie miał bardziej brązowy kolor po obsmażeniu. Pomoże to również zapobiec przywieraniu do patelni. Za pomocą sznurka kuchennego lub wykałaczek związać roladki z kurczaka. Rozgrzać 1 łyżkę wytopionego tłuszczu z boczku na dużej patelni (lub użyć oliwy z oliwek) i obsmażyć roladki ze wszystkich stron, aż utworzy się złota skorupa (w sumie ok. 4-5 min.). Przenieść do lekko natłuszczonej formy do pieczenia, szwem do dołu. Przykryć i piec przez 15 min . Zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 15 min. Wyjąć i odstawić na 5-8 min. Podawać z puree ziemniaczanym i zieloną fasolką.
Smacznego!