Tartaletki orkiszowe z owocami. Kto powiedział, że zdrowie nie może być słodkie?
Uwielbiam wszystkie ciastka i tarty owocowe. Czego chcieć więcej, prawda? Jednak ze względu na problemy zdrowotne musiałam zmienić swoje upodobania i zacząć modyfikować przepisy. I tak powstały kruche, maślane skorupki tart z orkiszu ze zdrowszym kremem i owocami. Tak przygotowane tarty są pyszne niezależnie od tego, kiedy i w jakiej porze roku je przygotujemy.
Podana receptura to pomysł na zdrowsze tarty owocowe, ponieważ zmodyfikowałam przepis na skorupki i krem używając zdrowszych, pełnowartościowych składników. Skorupki ciastek są wykonane z mąki orkiszowej (100% pełnego ziarna), dzięki czemu można w nich wyczuć nutę orzechowego smaku. Są kruche i maślane, nie zawierają też rafinowanego cukru. Ja używam erytrytol, ale można użyć dowolny suchy słodzik, także stewi. Cukier puder lub cukier granulowany również się sprawdzi, chociaż nie sprawi to, że przepis będzie zdrowszy. Są też bardzo uniwersalne, ponieważ po niewielkich zmianach można ich używać zarówno na słodko, jak i na słono. Krem jest natomiast wykonany bez cukru rafinowanego. Jest gęsty, kremowy i lekko słodki. Idealny nie tylko do tych tart owocowych, ale do różnych innych deserów. W przepisie możemy użyć dowolnych owoców, które lubimy i udekorować tartaletki według własnego uznania.
Te pyszne mini tarty owocowe z przepysznym kremem i kolorowym owocowym wierzchem wywołają uśmiech na twarzy każdego i sprawią, że każdy dzień będzie lepszy. Możemy też stworzyć oszałamiający i pyszny deser, który zawsze zrobi wrażenie na rodzinie i przyjaciołach.
Przepis na tartaletki z owocami
Składniki:
Skorupki do tart orkiszowych:
– ⅓ szklanki niesolonego masła (75 g), zmiękczonego
– 2 łyżki słodzika
– 1 żółtko, temperatura pokojowa
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (130 g)
Krem:
– 2 duże żółtka
– 2 łyżki słodzika
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– ¾ szklanki pełnotłustego mleka (190 ml)
– ¼ szklanki śmietanki 30-35% tłuszczu (60 ml)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa miodowa
– 1 łyżka miodu (20 g)
– 1 łyżeczka wody
Dodatki
– owoce według własnego wyboru
Przygotowanie:
Do miski wrzucić masło i słodzik. Wymieszać wszystko szpatułką i dodać żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać ciasto. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Urywać ciasto i równomiernie wciskać je w foremki na mini tarty. Nadmiar ciasta odciąć nożem. Za pomocą widelca nakłuć spód, aby się nie puszył się podczas pieczenia. Foremki umieść w zamrażarce na 10 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 st. C, używając górnej i dolnej grzałki przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć z foremek.
W dużej misce używając ręcznej trzepaczki ubić żółtka, słodzik i skrobię kukurydzianą, aż uzyskamy gęstą pastę. Używając garnka o grubym dnie, podgrzewać mleko i śmietankę, aż zaczną wrzeć. Wyłączyć ogień. Wlewać stopniowo śmietankę mleczną do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Następnie wlać wszystko z powrotem do garnka. Gotować na małym ogniu, aż mieszanka zgęstnieje, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu wyłączyć ogień. Dodać ekstrakt waniliowy i wszystko razem wymieszać. Schłodzić. Wlać do miski i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce. Przed użyciem ubić, aby uzyskać jedwabistą kremową konsystencję.
Miód i wodę wymieszać w misce, odstawić. Jeśli miód jest bardzo płynny, można pominąć wodę. Ciastka składamy tuż przed podaniem. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do skorupek. Na wierzchu układamy owoce. Posmarować owoce miodową polewą, aby wyglądały błyszcząco i pięknie.