Bajecznie kremowa i lekka jajecznica. Przepis na idealne śniadanie

12 lutego 2025, dodał: Marta Dasińska

Odpowiednim śniadaniem są jajka, a jajecznica to najłatwiejszy i najsmaczniejszy sposób ich podania. Jak jednak zrobić najlepszą kremową, aromatyczną, puszystą i lekką jajecznicę? Wystarczy jeden składnik, aby nasze śniadanie stało się wyborne, a jajecznica niezwykła.

Wiem, o czym myślicie. Wszyscy wiedzą, jak zrobić jajecznicę. Przecież to taki prosty przepis, niemal jak ugotowanie wody na herbatę. A jednak z jajecznicą można eksperymentować. Można do niej dodawać niemal wszystko, a zawsze będzie wyborna. Dlatego warto poznać różne jej odsłony i wypróbować mniej znane przepisy. Proponowany przepis to hit mojej kuchni od bardzo wielu lat. To ulubiona jajecznica moich dzieci, a nie ukrywam, że i ja sama właśnie do niej wracam, jako sposób na pyszne i lekkostrawne śniadanie.

jajecznica

Sekret zrobienia tej bajecznie kremowej jajecznicy polega na dodaniu jogurtu greckiego. Możemy też dodać zamiennie śmietanę, ale wówczas danie jest ciut bardziej kaloryczne lub mleko, ale wówczas jajecznica wychodzi bardziej słodka. Można też dodać twarożek, przy czym w tym wydaniu jajecznica ma bardziej zwartą konsystencję i nie jest tak delikatna i kremowa jak z jogurtem.

Przepis jest banalnie łatwy i wymaga minimalnej ilości składników, z których większość prawdopodobnie wszyscy i zawsze mamy pod ręką. Do wykonania jajecznicy potrzebne są jajka, masło oraz jogurt grecki o aksamitnej i bogatej konsystencji, który dodaje jajecznicy przyjemnego, kremowego i lekko kwaskowatego akcentu. Jest po prostu niesamowity. Dodatki podstawowe to sól i czarny pieprz, które dodajemy na końcu oraz odrobina ziół, które dodajemy opcjonalnie, jak szczypiorek, bazylia, koperek, pietruszka, kolendra czy estragon. Zioła dodają miły akcent kolorystyczny i nadają jajecznicy charakterystyczny aromat. Jeśli jednak chcemy podać jajecznicę z owocami, zioła nie będą konieczne i można je swobodnie pominąć.

Kilka podpowiedzi, aby gotowanie było łatwe, szybkie i przyjemne zawsze się przydaje. Zatem warto pamiętać, aby do przygotowywania jajecznicy używać patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu jajka nie będą przywierać do patelni. Jajka należy smażyć na małym ogniu i powoli, wówczas jajecznica staje się kremowa, a nie gąbczasta i sucha. Na małym ogniu jajka gotują się równomierniej i z mniejszym odparowywaniem wody, co skutkuje bardziej miękką i bardziej soczystą strukturą. Należy pozwolić, aby aby jajka uformowały się w puszyste chmurki we własnym tempie. Nie roztrzepujemy jajek przed wylaniem na patelnię, robimy wszystko bez zbędnych przygotowań. Rezultatem jest kremowa, lekka jajecznica, która zsuwa się z łyżki do ust. Lekko się chwieje i rozpływa niczym puszysta ricotta na toście. Jest po prostu przepyszna i jeśli mam robić jajecznicę, robię ją właśnie w ten sposób.

Jajecznicę można podawać samą, a także na bajglach, croissancie lub jako dodatek do owsianki i owoców oraz jako dodatek do kiełbaski czy boczku, jeśli lubimy bardzo bogate śniadania.

Przepis na kremową, lekką jajecznicę

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 4 duże jajka
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku (opcjonalnie)
– mielony czarny pieprz do smaku
– sól do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło. Wbić jajka i smażyć lekko mieszając szpatułką. Dodać jogurt grecki i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę, ale jajka się nie wysuszą. Przełożyć na talerz, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Dobre księgarnie
Są jeszcze takie nieduże, klimatyczne miejsca, np. Ossolineum na Piotrkowskiej, lubię tam robić zakupy:)
Fotobudka
Serio chcecie mieć takie atrakcje na weselu..?
Czy żłobek jest dla mojego dziecka?…
Żłobek pozwala mamom wrócić do pracy i większe zakłady powinny organizować takie placówki...
Travelist
Lubię agroturystykę, ale tam się woli większe grupy, bo pokój najczęściej jest duży...