Ketchup to chyba najbardziej popularny na świecie sos. Słodki, gęsty, pomidorowy, często z dodatkiem ziół. Zwykle używamy go jako dodatek do gotowych dań, ale warto wypróbować ketchup w nowej roli. Odrobina tego sosu może odmienić tradycyjną pomidorówkę i wzbogacić jej smak. Co jeszcze możemy dodać do tradycyjnej receptury, żeby odkryć nowe warianty ukochanej przez Polaków zupy pomidorowej?
Na pomidorową każdy ma swój pomysł. Ile kuchni, tyle wersji. Na bulionie warzywnym, na niedzielnym rosole, z makaronem albo z ryżem, w wersji kremowej z grzankami, z pomidorów świeżych, pomidorów z puszki, passaty, koncentratu, przecieru, z dodatkiem pomidorów suszonych albo pieczonych, ze śmietaną albo oliwą. To jedna z tych zup, z którymi możemy dowolnie eksperymentować i zazwyczaj są to eksperymenty udane, prowadzące do pysznych odkryć nowych wymiarów tego samego dania.
Jednym z pomysłów na urozmaicenie smaku pomidorówki jest dodanie do niej kilku łyżek ketchupu. Wybierzmy w tym celu ketchup naprawdę dobrej jakości. Dobrze, żeby miał niską zawartość cukru i był bez dodatku konserwantów. Na 100 g gotowego produktu powinno być użyte ponad 200 g pomidorów. Im więcej, tym lepiej. Wystrzegajmy się też ketchupów zagęszczanych skrobią, która ma za zadanie zagęścić konsystencję, aby ukryć przed konsumentem niską zawartość pomidorów.
Wypróbuj przepis na pomidorową z dodatkiem ketchupu
Składniki:
1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego,
2 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
400 ml passaty pomidorowej,
1 marchewka,
cebula,
oliwa z oliwek,
4 łyżki ketchupu,
sól i pieprz,
świeża lub suszona bazylia
opcjonalnie śmietana.
Jeśli chcesz przyrządzić bulion samodzielnie, ugotuj go na bazie tych warzyw: marchew, korzeń pietruszki, seler, por, cebula. Jeśli wolisz bulion mięsny, ugotuj kości wołowe lub dowolnie wybrane mięso i w takim wywarze zagotuj warzywa.
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy na pół i następnie w półkrążki. Wrzucamy do bulionu i kiedy zaczyna się gotować czekamy około 10 minut, dodajemy krojone pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie kroimy cebulę na drobną kostkę, a następnie na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy. Gdy gotująca się marchewka zacznie mięknąć, dodajemy cebulkę razem z oliwą do garnka. Następnie dodajemy passatę i 4 łyżki ketchupu. Dokładnie mieszamy i pozwalamy składnikom gotować się jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę blendujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy bazylią i ewentualnie zabielamy śmietaną. Serwujemy z dowolnym dodatkiem: pieczywo, grzanki, makaron, ryż.
Ten wariant pomidorowej pozwoli cieszyć się smakiem w nowej odsłonie. Spróbuj też urozmaicić ten przepis według własnego uznania i dodać ketchup do wersji ze świeżych pomidorów albo do przepisu, z którego zwykle korzystasz. Możliwości jest wiele, a warto spróbować od czasu do czasu czegoś nowego.