Grillowane warzywa z fetą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 bakłażan /30-40 dag/,
- 1 cukinia /30 dag/,
- 1 cebula /10 dag/, 1
- czerwona papryka /20 dag/,
- 3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii lub
- 1 łyżka suszonej bazylii Prymat,
- sól, pieprz czarny mielony Prymat
Przyrządzanie:
Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastra, posolić, odstawić na 3o min, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę opłukać i oczyścić z gniazda nasiennego. Cebulę obrać. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w krążki. Warzywa ułożyć na tacce z folii aluminiowej, skropić oliwą i piec na rozgrzanym grillu: bakłażana i cukinię około 8 min, paprykę i cebulę 12 min. Upieczone warzywa przełożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem, posypać pokruszoną fetą i bazylią.