Sałatka z groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
składniki:
- 1 puszka groszku:
- 2 banany /4o dag/,
- 15 dag żółtego sera /np. ementaler,
- gouda, podlaski/,
- 1 czerwone jabłko /20 dag/,
- 2 łodygi selera naciowego /15 dag/,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka rumu lub czystej wódki, 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat, pieprz czarny mielony Prymat, sól
- Sos: ¾ szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat
Przyrządzanie:
Rodzynki umyć, osączyć i moczyć w alkoholu 20 min. Groszek osączyć z zalewy. Ser pokroić w kostkę. Łodygi selera obrać, opłukać, osączyć, i pokroić w cienkie plasterki. Banany obrać, przekroić wzdłuż, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Groszek wymieszać z serem, selerem, bananami, jabłkiem i rodzynkami wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Przyprawić solą, przyprawą do sałatek oraz pieprzem i wymieszać.
Przygotować sos: Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, polać sałatkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godz.