Stek wołowy po toskańsku

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 steki wołowe /60 dag/,
  • 2 cebule /15 dag/,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu zielonego Prymat,
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Prymat,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat,
  • 1 łyżeczka tymianku Prymat,
  • sól lub marynata klasyczna Prymat

Przyrządzanie:

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju, pieprzu zielonego, czerwonego i czarnego oraz papryki tymianku przyrządzić marynatę, domieszać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2  godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i piec steki naruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule, tak aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki posolić, obłożyć pozostałą marynatą i  podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej

www.prymat.pl