Stek wołowy po toskańsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 steki wołowe /60 dag/,
- 2 cebule /15 dag/,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu zielonego Prymat,
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Prymat,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat,
- 1 łyżeczka tymianku Prymat,
- sól lub marynata klasyczna Prymat
Przyrządzanie:
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju, pieprzu zielonego, czerwonego i czarnego oraz papryki tymianku przyrządzić marynatę, domieszać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i piec steki naruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule, tak aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki posolić, obłożyć pozostałą marynatą i podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
www.prymat.pl