Tak przygotowaną rybę chętnie zje cała rodzina, Nawet najmłodsi konsumenci

7 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Dorsz z warzywami gotowany na parze podawany z makaronem razowym to lekki i zdrowy obiad dla wszystkich trzymających linię oraz dla miłośników ryb. Danie smaczne, a jednocześnie zapewniające bogactwo witamin, mikroelementów i dobrego tłuszczu omega-3, który wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.

Zdrowy posiłek nie musi być nudny. Kolorowe warzywa i delikatna ryba skropiona sokiem z cytryny świetnie współgrają smakowo. Tak przygotowaną rybę z pewnością chętnie zje cała rodzina czy przyjaciele, ale też nasze pociechy, które często nie przepadają za smakiem ryby. Dodatkowo w daniu są kiełki, które zawierają mnóstwo witamin i podkreślają smak gotowanych warzyw. Potrawę możesz podać z dowolnymi kiełkami, bo każdy ich rodzaj to prawdziwa skarbnica i bogactwo cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Kiełki brokułowe zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany, które stosuje się w profilaktyce nowotworowej. Kiełki lucernowe to bogate źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Kiełki  z soczewicy są delikatne w smaku i dobrze wpływają na stan zębów oraz zawierają dużo kwasu foliowego.

Jak sadzić i wyhodować kiełki?

Dorsz czarny ceniony jest w Polsce za swoje delikatne i neutralne w smaku mięso. Po upieczeniu lub usmażeniu mięso dorsza rozdziela się na płatki. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera również znaczne ilości witaminy A, D i E. Jednocześnie to dobre źródło pełnowartościowego białka. Konsystencja mięsa jest bardziej zwarta i twarda, podobnie jak u znanego dorsza atlantyckiego. Bardzo dobrze komponuje się z porami i pieczarkami.

Makaron razowy jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego, ponieważ zawiera dużo cennych dla organizmu składników, zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, jest bogaty w cenne dla zdrowia aminokwasy oraz pierwiastki takie jak cynk, potas, wapń, magnez, żelazo, selen, chrom czy jod. I najważniejsze, zawiera dużą ilość błonnika, dzięki któremu jelita pracują sprawniej, a także zmniejsza się wchłanianie cholesterolu. Jest cennym źródłem węglowodanów, dzięki którym długo czujemy się syci i nie sięgamy po niezdrowe przekąski. Dlatego dania z makaronem razowym są idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się.

Dorsz przygotowany na parze w połączeniu z warzywami i makaronem razowym to świetny pomysł na lekką kolację, zwłaszcza w upalne dni, kiedy mamy ochotę na szybkie, proste dania. Warto wykorzystywać warzywa, które akurat mamy w kuchni. Dodatek oleju lnianego, neutralnego w smaku, wspiera trawienie i metabolizm.


Składniki:

– 2 porcje dorsza czarnego
– 1 marchewka
– kawałek pora
– papryka czerwona
– 3 duże pieczarki
– 5 ziarenek pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
– sok z cytryny
– kiełki rzodkiewki
– sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Filety umyć i posolić. Marchewkę i paprykę umyć, obrać i pokroić w słupki, pora w plasterki. Do garnka nalać wody i zagotować ją. Na garnek nałożyć sitko do gotowania na parze, włożyć do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i gotować jeszcze 14-15 min. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawać skropionego sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i posypanego kiełkami na ugotowanym makaronie razowym.