Olej rydzowy Semco – Produkt Miesiąca w kategorii Żywność!

20 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Laureatem miesiąca lutego w naszym cyklu na Produkt Miesiąca w kategorii żywność został olej rydzowy tłoczony na zimno marki Semco. Jest to olej produkowany wedle tradycyjnych receptur z zachowaniem najwyższej jakości produktów tłoczony z tłoczony z nasion lnicznika siewnego.

olej rydzowy miks

Olej rydzowy jest jednym z nielicznych olejów łatwo rozpoznawalnych po charakterystycznym zapachu i cebulowo-gorczycowym (lekko korzennym) smaku.
Ma ciepłą, złocistą i złocisto-zielonkawą barwę. Kolejną ciekawą jego cechę stanowi wysoka trwałość, mimo dużej zawartości prozdrowotnych a zatem łatwo utleniających się kwasów tłuszczowych, wynikająca z naturalne bardzo wysokiej zawartości antyutleniaczy (z grupy tokoferoli, do których należy między innymi witamina E).  Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają układ krążenia, zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu i zawałom serca. Spożywanie oleju z lnianki wspomaga również pracę układu odpornościowego, dlatego warto włączyć go do diety przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego. Olej rydzowy skutecznie wspiera także redukcję „złego” cholesterolu i trójglicerydów, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację.

olej rydzowy szamotuły

Ze względu na lekko korzenny posmak znakomicie nadaje się do wszelkich warzywnych sałatek, surówek czy śledzi w oleju, a także kasz i białego sera. Jego smak i aromat świetnie harmonizuje ze wszelkimi potrawami, do których dodaje się drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Warto wiedzieć, że olej ten był szczególnie popularny właśnie okolicach Szamotuł, gdzie obecnie firma Semco ma swoja siedzibę, a jego spożycie radykalnie wzrastało w okresie postów (okrasa do potraw, a także dodatek do chleba).
sałatka z olejem rydzowymFirma SemCo jako jedyna w Polce i na świecie wytwarza ten olej metodą opisaną w rozporządzeniu UE. Dlatego gwarantujemy klientowi, że nasz olej rydzowy jest tradycyjny, tłoczony na zimno w temperaturze do 38oC i nierafinowany. Tłoczenie tego oleju zwanego również oliwą północy jest jednym z najważniejszych etapów podczas produkcji oleju rydzowego. Tłocznia – serce zakładu – tutaj z nasiona pozyskiwany jest olej. Olej z lnicznika siewnego tłoczony jest w temperaturze poniżej 38℃, aby w oleju pozostały wszystkie najcenniejsze substancje bioaktywne i witaminy. Taki typ produkcji nazywany jest tłoczeniem na zimno. Zastosowana technologia tłoczenia na zimno sprawia, że olej jest w 100% naturalnym olejem rydzowym, którego smak zapach i barwa pochodzi ze składników zawartych w nasionach. Na bazie oleju możemy przygotowywać pyszne i zdrowe sosy i dipy, które serwujemy do świeżej bagietki, past kanapkowych, sałatek i innych dań spożywanych na zimno.

olej rydzowy semco

Przepis na banalnie prostą szybka i bardzo smaczną sałatkę z ziemniaków do dań z grilla z dodatkiem oleju rydzowego:

składniki:

2 ziemniaki ugotowane w mundurkach

natka pietruszki

czerwona cebula

ser feta pół kostki

olej rydzowy

ocet winny lub łyżka musztardy

łyżeczka miodu

sól i pieprz

Cebulę czerwoną kroimy w piórka, parzymy pod strumieniem wrzącej wody. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, ser kroimy  w kostkę, natkę siekamy. Do miski wrzucamy poszczególne składniki. Przygotowujemy sos: do szklanki lejemy ocet winny lub musztardę, mieszamy z miodem, doprawiamy do smaku i dodajemy olej rydzowy. Całość mieszamy, sałatka świetnie pasuje do dań z grilla.

sałatka do grilla

Do kupienia w sklepie: https://semco.pl/sklep/

Testowała: Katarzyna Lewandowska

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz