Szybki smalec wegański z fasoli i cebuli
Najszybsza pasta kanapkowa czyli tzw. wegański smalec z fasoli o niebo lepszy niż tradycyjny smalec na kanapki z dużą ilością mięsa. Siła tkwi w prostocie a ta propozycja zachwyca, dzięki słodkiej cebuli pasta rozpływa się w ustach, Idealnie pasuje do bagietki, chleba razowego czy świeżej bułeczki. Oczywiście są różne wersje i opcje tego przysmaku: można dodać do niego np. połowę jabłka uprażonego wraz z cebulą, szczypiorek, natkę pietruszki czy ostrą papryczkę. Ja najbardziej lubię wersję najprostszą czyli sama cebula podsmażona z odrobiną cukru i soli (uwaga: koniecznie musi być zrumieniona, to bardzo ważne) z fasolą albo z puszki albo ugotowaną dzień wcześniej. Z puszki fasoli i dwóch cebul wychodzi spora porcja smarowidła, myślę, że na około 6 bułek. Rewelacyjny sposobem na pyszny smalec jest dodanie do niego pokrojonych dwóch śliwek suszonych – przełamują smak i dodają specyficznego sznytu, ja uwielbiam!
składniki:
puszka białej fasoli z zalewy lub szklanka ugotowanej fasoli białej
2 lub 3 cebule
odrobina cukru
sól, pieprz
olej lub oliwa z oliwek i łyżeczka masła
opcjonalnie: dwie śliwki suszone
Przygotowanie:
Na patelni wlać odrobine oleju, dodać masło, podsmażyć cebulę z odrobiną cukru i soli, posiekaną w piórka – koniecznie do zrumienienia (złocisty lekko brązowy kolor). Fasolę odcedzić jeśli jest z puszki, wrzucić do miski. Dodać cebulę, pieprz, doprawić do smaku, zblendować i gotowe!
przepis nadesłała: KolorowaPani