BOBO FRUT – polska marka z tradycjami

19 grudnia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla wielu dzisiejszych rodziców BOBO FRUT to silna dawka wspomnień. Ze swojego dzieciństwa pamiętają, że był on raczej obiekt marzeń i nie był powszechnie dostępny. Dzisiaj natomiast mogą sami podawać BOBO FRUT swoim dzieciom. Dbając o zdrowy rozwój maluszka, dzielisz się z nim smakiem swojego dzieciństwa…

zdrowe dziecko

BOBO FRUT – łyk historii

Historia marki związana jest z fabryką cukierków Alima w Rzeszowie. Powstała ona w latach 20. XX wieku. W latach 50. przedsiębiorstwo zrezygnowało z tworzenia słodyczy i zamiast tego zajęło się produkcją przetworów owocowo-warzywnych. W roku 1968 rozpoczęła się produkcja przetworów dla dzieci. Tak powstały Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Alima. Jednym z filarów ich produkcji stały się soki przecierowe BOBO FRUT, które szybko zyskały sobie zasłużoną renomę. Alima była pierwszym w Polsce zakładem przetwórczym mającym oddział produkcji soków i przetworów dla niemowląt i małych dzieci. W pierwszym roku działalności powstało aż 100 ton soku – oznacza to, że produkowano więcej niż 1 jego porcję na minutę! Z każdej butelki zerkała charakterystyczna uśmiechnięta buzia chłopca o jasnej bujnej czuprynce. Ta sama buzia – z niewielkimi zmianami – rozpromienia się do najmłodszych także w obecnych czasach.

BOBO FRUT

Polska fabryka Gerber – producent soków BOBO FRUT

W roku 1991, w wyniku przekształceń własnościowych, właścicielem polskiej spółki produkującej BOBO FRUT stała się firma Gerber Products Company. To zdarzenie spowodowało, że marka dostała wiatr w żagle. Gerber Products Company zainwestowało w jej rozwój i modernizację ponad 30 milionów dolarów. We wrześniu 2007 roku przedsiębiorstwo produkujące soki i przeciery owocowo-warzywne BOBO FRUT dołączyło do grupy Nestlé jako część Nestlé Nutrition. Od tego czasu stale rozszerza linię swoich produktów, oferując niemowlętom i małym dzieciom porcję warzyw i owoców na co dzień. Soki i nektary wytwarzane są w znajdującej się w Rzeszowie fabryce Nestlé Polska, która słynie z tego, że należy do najnowocześniejszych w całej Europie.

BOBO FRUT – jak zmieniała się oferta?

Oferta BOBO FRUT zmieniała się na przestrzeni lat.

Niezmienne pozostało natomiast jedno: fakt, że był i jest on doceniany nie tylko przez rodziców i dzieci, lecz także przez specjalistów do spraw zdrowego żywienia. Już w latach 70. ubiegłego wieku eksperci z Instytutu Matki i Dziecka pisali:

Wielka staranność przy opracowaniu receptur, a także stałe polepszanie warunków technologicznych wpływają na to, aby straty wartości odżywczych soków i nektarów BOBO FRUT były jak najmniejsze. Wszystko to sprawia, że przydatność rzeszowskich przetworów owocowych i warzywnych w żywieniu niemowląt i małych dzieci jest ogromna.

rodzina

W roku 1978 bogata oferta rzeszowskich zakładów obejmowała już aż 41 rodzajów przetworów BOBO FRUT – w tym 17 rodzajów soków, 9 rodzajów przetartych owoców i warzyw, 4 rodzaje zup oraz 3 rodzaje deserków. W kolejnej dekadzie półki sklepowe bywały puste. Soki BOBO FRUT należały do grupy produktów, których trzeba było dobrze poszukać, jeżeli chciało się je zdobyć. Jeśli nie miało się znajomości, aby dostać je „spod lady”, trudno było do nich dotrzeć. Dlatego stały się marzeniem dla wielu dzieci z tamtych czasów, symbolem produktu zdrowego, ale i trudno dostępnego.

Dzisiaj świat wygląda już zupełnie inaczej, a produkty BOBO FRUT są dostępne w niemal każdym polskim sklepie. W ofercie BOBO FRUT znajdują się nektary nie z koncentratów oraz musy owocowe i owocowo- warzywne. Wszystkie są wzbogacone w witaminę C, która pomaga wspierać układ immunologiczny u najmłodszych. Nasze produkty to smaczne propozycje pełne wyselekcjonowanych warzyw i owoców. Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli – bo ich smak, przenosi ich w piękny świat dzieciństwa.

Tradycyjna receptura

Proces produkcji nektarów BOBO FRUT opiera się na długoletniej tradycji. Robimy wszystko po to, aby oferować zdrowe produkty dla całych rodzin! Wysoką jakość soków BOBO FRUT zapewnia tradycyjny sposób pasteryzacji, przypominający domowe wekowanie. Ponadto warzywa i owoce, które wybieramy do naszych soków, muszą przejść szczegółowy proces kontroli. Starannie wyselekcjonowane składniki pozyskujemy od rzetelnych dostawców, z których część pracuje z nami od początku istnienia marki na rynku. Wspieramy ich i pomagamy im się rozwijać, ponieważ to oni wraz z nami współtworzą wyjątkowe produkty.

Poza wysoką jakością surowców dbamy też o różnorodność naszych produktów. Jabłka, których używamy do produkcji soków BOBO FRUT, pochodzą z Nowego Sącza i Kazimierza Dolnego, a marchewki – z Hrubieszowa. Z kolei gruszki dojrzewały na słonecznych polach południowej Europy: w Hiszpanii i Włoszech, a banany – na Kostaryce. Priorytetem jest dla nas to, aby zapewnić wysoką jakość używanych przez nas składników. Pozwala nam to utrzymać zaufanie Polaków już od ponad pół wieku!