Kminek w potrawach – gdzie stosować?

2 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kminek to znana przyprawa stosowana między innymi w tradycyjnej kuchni polskiej. Ma nie tylko charakterystyczny wygląd, ale i smak – intensywny i niezwykle aromatyczny. Kminek to jednak nie tylko aromatyczna przyprawa do wielu potraw, ale także niezwykle skuteczny i naturalny lek na wiele schorzeń oraz dolegliwości. 

kminek

Nasiona kminku mają słodkawy, lekko pieprzny aromat i charakterystyczny smak z nutą kopru i anyżku. Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i słone ciasta. Od dawna kminek dodaje się do serów, a średniowieczne receptury holenderskiego sera z kminkiem są używane do dzisiaj. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny. Powszechnie znany i używany jest także w kuchni greckiej. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu dań pochodzących z Bliskiego Wschodu. Gęste, zimowe zupy kremy z kminkiem są jeszcze bardziej rozgrzewające, apetyczne.

Ze względu na intensywny smak i aromat nie każdy lubi go jeść, jednak z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne warto od czasu do czasu dodać go do posiłków. Kminek to nie tylko skuteczne remedium na wzdęcia i niestrawność, ale również na choroby grzybicze, zapalenie gardła, zapalenie zatok czy bóle menstruacyjne. minek zaleca się zwłaszcza osobom starszym, mającym problemy z zaburzeniami wydzielania i przepływu żółci, zmagającym się z atonią jelit oraz nerwicą wegetatywną. Także osoby mające problem z jedzeniem cebuli powinny ją jadać z kminkiem.

pierogi z kminkiem

Bigos z grzybami i kminkiem

Składniki:
– 50 g masła
– 1 cebula, pokrojona w plasterki
– 1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca
– 1 łyżeczka kminku
– 300 g chudego boczku pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka brązowego cukru lub powidła śliwkowego
– 500 g kiszonej kapusty
– pół białej kapusty, posiekanej
– 200 g świeżych, posiekanych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny
– 10 g suszonych grzybów
– 300 g wędzonej kiełbasy lub kabanosy
– 1 starte jabłko

Przygotowanie:
W dużym rondlu roztopić masło. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Posypać jagodami jałowca i kminkiem, następnie dodać boczek. Posypać brązowym cukrem. Kapustę kiszoną odcedzić. Dodać poszatkowaną białą kapustę i posiekane pomidory, następnie zalać bulionem. Dusić przez ok. 30 min. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, odcedzić, dodając do garnka z kapustą bulion, w którym się moczyły. Grzyby drobno posiekać i dodać do garnka razem z pokrojoną kiełbasą i jabłkiem. Gotować przez kolejne 1,5 godz.

Bigos z grzybami i kminkiem

Shakshuka z papryką i kminkiem

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 papryki, najlepiej mieszane kolory, pokrojone w długie plasterki
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczki nasion kminku
– ½ łyżeczki kminku mielonego
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 x 400 g pomidorów z puszki (lub świeżych)
– 1 mały pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
– 1 mały pęczek świeżej pietruszki, grubo posiekany
– 8 jaj
– 85 g fety, pokruszonej
– 8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 min. Posypać kminkiem oraz pieprzem cayenne. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory z odrobiną wody. Po 5 minutach dodać trochę cukru i zioła. Zrobić 8 małych dołków, rozbić jajko do kubka i ostrożnie wlać do zagłębienia, powtórzyć tę czynność z pozostałymi jajkami. Przykryć i smażyć przez kolejne 5-8 min. Posypać pokruszoną fetą. Podawać z jogurtem.

Shakshuka z papryką i kminkiem

Zupa gulaszowa z kminkiem

Składniki:
– 1 kg steku wołowego lub dziczyzny
– 2 łyżki mąki zwykłej
– olej roślinny
– 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
– 4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
– 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
– 1 czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
– 5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
– 4 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
– 2 łyżki kminku
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– 3 liście laurowe
– 2 litry bulionu wołowego
– 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz
– kwaśna śmietana i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki. W dużej misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i pieprzu. Dodać wołowinę i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były posypane mąką. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć wołowinę małymi porcjami, każdą odkładając na bok i smażąc następną. W międzyczasie w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, marchewkę, seler, czerwoną paprykę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 min. Dodać wołowinę, paprykę, kminek, przecier pomidorowy i liście laurowe, następnie zalać bulionem wołowym. Dobrze wymieszać, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godz., aż wołowina zacznie robić się miękka. Dodać ziemniaki i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 30 min. Podawać zupę w miskach z dużą ilością kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.

Zupa gulaszowa z kminkiem

Gulasz z pręgi wołowej z kminkiem

Składniki:
– 100 g smalcu
– 1,25 kg cebuli, pokrojonej w plasterki
– 2 ząbki czosnku, starte lub drobno posiekane
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 1 ½ łyżki ostrej papryki do smaku
– 1 łyżeczka kminku rozgniecionego w moździerzu
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 1 ½ łyżeczki soli
– czarny pieprz do smaku
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 1,5 kg pręgi (goleni) wołowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– kwaśna śmietana, do podania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać smalec i smażyć cebulę, aż stanie się głęboko złocista. Dodać czosnek, smażyć przez 1 min., następnie dodać przecier pomidorowy, paprykę, zmiażdżony kminek, cukier, sól, pieprz i ocet, zalać 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać wołowinę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2,5 godz. Dość często mieszać, w razie potrzeby dodając wodę, aby przykryła mięso. Gulasz podawać posypany odrobiną posiekanej natki pietruszki z młodymi ziemniakami lub pieczywem żytnim. Na wierzch dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Gulasz z pręgi wołowej z kminkiem

Łazanki z grzybami i kminkiem

Składniki:
– 500 g makaronu łazanki
– po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów np. borowików
– 100 g tłuszczu (np. masło, smalec, olej)
– 2-3 cebule
– 250 ml śmietany
– natka pietruszki lub np. koperku
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:
Wrzuć łazanki do posolonej wrzącej wody i ugotować zgodnie z instrukcją. Kapustę ugotować, wycisnąć i posiekać. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na smalcu, dodać grzyby i dusić razem z cebulą do miękkości. Grzyby wymieszać razem z kapustą, dodać łazanki, kminek, sól i pieprz. Na koniec zapiec w piekarniku. Przed zapiekaniem zalać potrawę śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Łazanki z grzybami i kminkiem

Zupa kminkowa

Składniki:
– 3 łyżki kminku
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 2 szklanki zimnej wody
– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
W garnku o pojemności trzech litrów prażyć kminek na oleju przez 1-2 min. na małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kolejne 2 min. Dodać wodę i sól. Dobrze wymieszać, aż nie będą widoczne grudki. Gotować 7-8 min. Odcedzić zupę, doprawić. Podawać z grzankami.

Zupa kminkowa

zobacz  również:

Majeranek – top 6 przepisów z majerankiem!

Czerwona kapusta w kuchni – 6 pysznych dań

Dieta kiszonkowa – jadłospis i przepisy!