Jesienne szarlotki

3 listopada 2023, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Sezon na szarlotki rozpoczęty! Jabłka królują na sklepowych półkach. Wystarczy tylko wybrać i zrobić to ciasto, które pochodzi z Francji. Jeśli nie jesteś mistrzynią w wypiekach to, w tym artykule na pewno znajdziesz przepis, który będziesz chciała wypróbować!
Na początek kilka informacji na temat jabłek. Wybierając te owoce do szarlotki pamiętaj, że muszą być one kruche, delikatne i słodkie. Nie wybieraj twardych, kwaśnych i tych co puszczają dużo soku. Papierówka czy lobo to dobry wybór. Gloster – nie kupuj. Poznaj różne przepisy i wybierz swój ulubiony.

szarlotka

 

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Składniki:

1 kg jabłek
3 szkl. mąki
3 duże jaja
Szklanka cukru
30 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Suche składniki ( zostaw tylko ok. pół szklanki cukru na potem) łączymy z żółtkami i masłem. Szybko zagniatamy i odstawiamy. Jabłka myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy cukrem. Formę na tartę lub tortownicę natłuścić i wykleić ciastem aż po brzegi. Odsączamy jabłka i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i pokrywamy jabłka. Piec ok. godzinę w 180 stopniach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

szarlotka z bezą
Ucierana szarlotka

Składniki:

1,5 kg jabłek
2 kostki masła
1,5 szkl. cukru
4 szkl. mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
Pół szklanki mleka
Garść migdałów, cynamon, sól, cukier waniliowy

Przygotowanie:

Kruszonka – 20 dag masła, pół szklanki cukru, półtora szklanki mąki, posiekane migdały, szczypta soli i cynamon – ugniatamy..
Ciasto – odkładamy łyżkę masła a resztę ucieramy z cukrem. Wbijamy jajka i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ucieramy. Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Delikatnie łączymy z ciastem Wszystko rozsmarować na natłuszczonej blaszce. Posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia

Składniki:

1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
400 ml śmietanki 30%
Mascarpone, pół szklanki cukru
Opcjonalnie żelatyna lub galaretka
Czekolada

Przygotowanie

Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy trochę wody i dusimy ok.25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy dwie galaretki i mieszamy. Na blaszce wykładamy biszkopty lub herbatniki i pokrywamy warstwą jabłek. Ponownie kładziemy biszkopty lub herbatniki i znowu na to warstwę jabłkową. Wstawiamy do lodówki na 20 minut i robimy warstwę śmietanową. Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy mascarpone. Jeśli chcesz być pewna, że warstwa na pewno stężeje możesz dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę lub galaretkę i dodać do ubitej śmietany ( oczywiście trzeba poczekać aż trochę ostygnie). Taką masę wykładamy na masę jabłkową. Na wierzch ścieramy czekoladę i wkładamy wszystko do lodówki do stężenia.

szarlotka biszkoptowa
Szarlotka na biszkopcie

Biszkopt
Składniki:

8 dużych jajek
Niepełna szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka oleju
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier cały czas mieszając. Ubijamy tak długo aż nie będziemy w palcach wyczuwali grudek cukru. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany powoli dodajemy żółtka a potem suche składniki i olej. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po ostudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Masa budyniowa
Dwa opakowania budyniu robimy w ok. 800 ml mleka. Ciągle mieszamy aż do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia ( najlepiej przykryć folią spożywczą). Potem dodajemy pokrojoną kostkę miękkiego masła. Wszystko ucieramy i wykładamy na biszkopt.
Jabłka ok. 2 kg
Jabłka obieramy i kroimy. Wrzucamy do garnka i dodajemy ok. 100 ml cukru i 100 ml. wody. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy dwie galaretki, mieszamy i odstawiamy. Wykładamy na masę budyniową.
Przykrywamy blatem biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

szarlotka sypana
Sypana szarlotka

Składniki:

200 g mąki pszennej
200 g kaszy manny – można dać tylko kaszę mannę bez mąki
Cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Kostka masła

Przygotowanie

Suche składniki mieszamy i dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cukier. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Sypiemy część suchych składników, najlepiej żebyśmy jeszcze tak ubili łyżeczką. Na to wykładamy jabłka. Znowu suche składniki i jabłka. Powtarzamy jeszcze raz i na warstwę jabłkową trzemy masło tak aby pokryło cały wierzch ( uwaga – masło podczas pieczenia może wyciekać z tortownicy dlatego można spróbować w blaszce). Pieczemy w 200 stopniach ok. godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia żeby wierzch się nie przypalił. Kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!