Biszkopt z bananami z kremem

30 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 jaja
– szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 duże banany
– krem:
– 0,5 litra śmietanki kremówki
– wiórki czekoladowe (lub połowa startej gorzkiej czekolady)
– 2 łyżeczki żelatyny
– polewa czekoladowa

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować tłuszczem (tylko dolną część) i posypać bułką tartą. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Stale ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Na końcu posługując się drewnianą łyżką, połączyć całość z mąką z proszkiem do pieczenia. Piec biszkopt 30 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy, przykryć ściereczką, aby nie obeschło. Banany obrać, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć je ciasno na wystudzonym biszkopcie tak, by do ciasta przylegała płaska powierzchnia bananów. Ubić kremówkę, a gdy będzie gotowa dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Do kremu dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Krem wyłożyć na banany i delikatnie wyrównać powierzchnię. Opakowanie polewy czekoladowej włożyć do wrzątku, polać nią ciasto. Postawić w lodówce na dwie godziny.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz