Zupa węgierska z ostrą kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
– 3/4 rosołu, bulionu
– 300 gram surowej kiełbasy
– 2 duże cebule
– 5 średnich ziemniaków
– 2 papryki
– łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– kwaśna śmietana
– natka pietruszki
– olej
– sól, pieprz
Kiełbasę i warzywa pokroić w kostkę, cebulę z kiełbasą podsmażyć na oleju. Gdy cebulka będzie szklista, dodać paprykę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć wszystko do rosołu i gotować do miękkości. Dodać przecier i przyprawy, podawać ze śmietaną i natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką z masłem.